Træning og overgangsalder

Træning og overgangsalder: En vej til en mere problemfri overgangsalder?

Overgangsalderen er et populært ord for den transformation kvinder gennemgår omkring 50 års alderen, defineret som permanent ophør af menstruation i minimum 12 måneder som følge af en reduktion i ovariefunktionen, der er æggestokkenes vigtige funktion.

Æggestokkene producerer og frigiver østrogen og progesteron, som regulerer menstruationscyklussen. I overgangsalderen, vil produktionen af hormonerne østrogen og progesteron gradvist blive nedsat, og resultere i at menstruationen ophører helt.

Hvilke konsekvenser og symptomer kan følge med overgangsalderen

Overgangsalderen er en periode med både fysiologiske og psykologiske forandringer, herunder blandt andet vasomotoriske symptomer, søvnforstyrrelser og depression. Disse forandringer kan påvirke kvinders livskvalitet og sundhed.

I et studie fra 2019 blev symptomer samt mentale og fysiologiske sundhedseffekter, der kan påvirkes af overgangsalderen, opsummeret og belyst. Studiet påviste, at op til 80% af kvinder rapporterede vasomotoriske symptomer såsom hedeture og nattesved. Derudover steg forekomsten af søvnproblemer omkring overgangsalderen, og depressive symptomer og angst var mere udbredte under menopause og postmenopause end premenopause. Derudover blev der belyst, at cirka 60% af midaldrende kvinder rapporterede problemer med hukommelsen under overgangsalderen, og 68% oplevede urinkontinens. Studiet rapporterede også stigninger i samlet kolesterol, kropsfedt og risikoen for metabolisk syndrom under overgangsalderen, samt fald i fedtfrimasse.

Betydningen af fysisk aktivitet og træning i overgangsalderen

De symptomer og udfordringer, som kvinder kan opleve, kan have en påvirkning på deres liv og føre til alvorlige konsekvenser. Men hvad hvis der var en måde, hvorpå disse udfordringer og vanskeligheder kunne reduceres eller helt undgås? Her kommer fysisk aktivitet ind i billedet. Forskningen viser, at deltagelse i fysisk aktivitet og bevægelse gennem hele livet har mange fordele og gevinster, herunder længere levetid og mindre risiko for sygdomme.

En rapport med et stort antal undersøgelser, der evaluerer fordelene ved fysisk aktivitet på mange forskellige grupper, understøtter, at 30-60 minutters moderat til hård fysisk aktivitet om dagen kan reducere risikoen for død, hjertesygdomme, slagtilfælde, hypertension, kræft og type 2 diabetes. Yderligere har fysisk aktivitet andre adskillige fordele for personer op i alderen, såsom vedligeholdelse af muskelstyrke og kognitiv funktion, reduktion af angst og depression samt forbedring af selvværd.

Der er også lavet undersøgelser, der har belyst effekten af fysisk aktivitet specifikt blandt postmenopausale og menopausale kvinder. Et systematisk review og meta-analyse undersøgte livskvaliteten hos kvinder, der oplevede menopausale symptomer. Dette review fandt positive effekter af fysisk aktivitet på fysiske og psykologiske livskvalitet-score hos kvinder, der oplevede menopausale symptomer.

Et tværsnitsstudie undersøgte ligeledes sammenhængen mellem fysisk aktivitet og livskvalitet blandt kvinder i overgangsalderen. Undersøgelsens resultater viste, at inaktive kvinder havde en øget risiko for angst/deprimeret humør, nedsat velvære, somatiske symptomer, hukommelses/koncentrationsbesvær og vasomotoriske symptomer sammenlignet med fysisk aktive kvinder.

Et andet systematisk review havde til formål at studere og opsummere evidensen om, hvorvidt styrkeøvelser er med til at reducere menopause symptomer. På baggrund af de 12 undersøgelser, som reviewet inkluderede, kan styrkeøvelser være gavnlige til at forbedre symptomer i overgangsalderen, der generelt påvirker musklerne, fysisk aktivitet, knoglemasse og hormonelle og metaboliske reaktioner, såsom hjertefrekvens, blodtryk og hedeture.

NB: Artiklen her, er skrevet af Julie.
Julie har en kandidat i Exercise as medicine, og hendes hovedopgave omhandlede overgangsalderen. Hvis du ønsker hjælp til at komme godt igennem overgamgsalderen, så er du i gode hænder hos Julie. Kontakt os på linket herunder og hør nærmere.

Kunne du tænke dig vores hjælp?

Så klik på knappen herunder og book en
Gratis vægttabs strategi samtale.

Vi glæder os til at snakke med dig!