Spis sukker med god samvittighed!

For rigtig mange er sukker ”bare sukker”. Den gode gamle hvide sukker, som alle kender, og som jeg selv fyldte på mine cornflakes i enorme mængder, da jeg var barn. Det var faktisk sådan, at når cornflakesne var spist, så lå der stadig en hel bund af sukker sammen med den sidste sjat mælk… Jo jo, tiderne var jo lidt en anden dengang. I dag er der helt sikkert mere opmærksomhed omkring sundhed og dermed også på mængderne af det sukker, vi indtager.

Den klassiske hvide sukker, som jeg snakker om, har et tårnhøjt glykemisk index, får blodsukkeret til at stige, er proppet med kalorier, og er skadeligt for tænderne… Det ved alle vidst, men det betyder ikke, at det er slut med søde sager, hvis man skal smide lidt overflødig vægt!

Sukrin

Her har vi helt sikkert min favorit! Mest af alt fordi sukrin ikke indeholder nogen kalorier, og det har et glykemisk index på 0, hvilket betyder, at det heller ikke påvirker blodsukkeret. Det er også en rigtig god nyhed for diabetikere, som derfor også kan bruge sukrin, og endda med god samvittighed 🙂

Herudover er sukrin helt naturligt. Så bare rolig, du putter på ingen måde gift i dig selv eller dine børn ved at bruge dette.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er det altså ikke! Derfor bruger jeg det ofte i kager og andre desserter, og kan dermed nemt lave super lækre opskrifter, men med langt færre kalorier, end ved kager med almindeligt sukker.

Her er de varianter jeg selv bruger:
Sukrin, som minder rigtig meget om almindeligt sukker.
Sukrin melis, som er melis varrianten, og er rigtig god til bl.a. glasur.
Sukrin gold, som minder meget om brun farin.
Sukrin+, som er en blanding af sukrin og stevia, og er dobbelt så sød, hvilket betyder at du kun skal bruge halvt så meget. Dog er denne version ikke helt naturlig, da der er stevia i (se mere i afsnittet under stevia).

Aspartam

Her har vi noget, der virkelig skiller vandene… Aspartam er ikke naturligt, og nogle kalder det det rene gift, mens andre siger at mængderne er så små, at de på ingen måder skader.

Aspartam indeholder den samme mængde kalorier, som almindeligt sukker (400kcal/100g), men aspartam søder hele 200 gange mere end almindeligt sukker! Det betyder, at den mængde der skal bruges i fx en pepsi max, er utrolig lille, og det er selvfølgelig også derfor, at der stort set ikke er nogen kalorier i light produkter.

Det jeg tror, der er vigtigt at huske her, er at det er sundhedsmæssigt vurderet og godkendt i Danmark, og så vidt jeg ved også i resten af verden. Det er det, som jeg forholder mig til, og også grunden til at jeg ikke har noget imod, at mine klienter drikker light produkter så længe deres basale væskebehov også bliver dækket. Det kan altså gøre en vægttabsrejse væsentlig mere sjov og nemmere.

En almindelig 0,5l Coca cola, indeholder altså hele 210kcal og ikke mindre en 54g sukker! Det er i mine øjne helt tosset at indtage, medmindre man fx er en atlet, der sagtens kan bruge de kalorier, da aktivitetsniveauet er så højt. For normale mennesker med almindelige jobs, er det rigtig mange tomme kalorier, og det gør bare, at det bliver sværere at få dækket den næring man nu skal have, uden at gå i kalorieoverskud og dermed også at tage på i vægt.

Stevia

Ligesom med sukrin så indeholder stevia også 0 kalorier og påvirker heller ikke blodsukkeret. Det søder ca. 300 gange mere end almindeligt sukker, så igen er de mængder, der skal bruges, meget små.

Dog har stevia en lille eftersmag af lakrids, så det gør det selvfølgelig bedre til nogle ting og mindre gode til andre.

Men under sukrin afsnittet skrev jeg, at stevia ikke er helt naturligt, hvorfor sukrin+, som er en blanding af sukrin og stevia, derfor heller ikke er.
Steviaplanten er helt naturlig, men det vi køber i butikker er steviaglycosider, som er kemisk udvundet fra steviaplanten, ifølge fødevarestyrelsen (se link, Fødevarestyrelsen)
Personligt tager jeg det ikke så tungt, da det på samme måde som med aspartam er så ekstremt sødt, at mængderne der bruges er meget små.
Jeg foretrækker dog oftest selv sukrin produkterne, da jeg syntes de har den bedste smag.

Frugtsukker

Frugtsukker er som sådan ikke noget man tilsætter, men jeg vil lige vende det alligevel, da det virker som om, at der er rigtig mange, der ikke vil spise frugt, da det jo indeholde frugtsukker, og det feder…

Lad mig gøre det klart – frugtsukker feder ikke! Det gælder sådan set alt mad, om det er en flødeskumskage, ren olie, eller en fed pizza. DET ENESTE DER FEDER ER KALORIEOVERSKUD. Dvs. at hvis du indtager flere kalorier, end du forbrænder, så øger du din vægt. Gør du det sammen med det rigtige træningsprogram og får den rigtige næring, så kan den ekstra vægt blive til muskler, ellers så bliver det til fedt.

Frugt er generelt fyldt med god næring og ofte med højt fiberindhold, så selvfølgelig kan du spise frugt. Det handler om at få alle de næringsstoffer, din krop har brug for. Dvs. protein, fedt, kulhydrat, vitaminer og mineraler indenfor det antal kalorier du spiser, og her bidrager frugt ganske fint på trods af frugtsukker. Da frugt primært er et kulhydrat, skal du selvfølgelig også have dine andre kilder dækket, så alt med måde.

Angående juice, som er meget fremme i øjeblikket, så er der altså heller ikke noget galt med det. De fleste indeholde god næring, men i og med at du drikker det, og der ikke er samme fiberindhold som i frugt, så mætter det ikke lige så meget. Så er du i gang med et vægttab, er det oftest lettere at droppe juice og generelt alle kaloriefyldte drikke. Er du derimod ikke i gang med et vægttab, og har du en aktiv livsstil, så vil juice ofte passe rigtig fint ind.